Roboții autonomi care pot pluti în aer la nesfârșit
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au reușit să creeze roboți autonomi microscopici, capabili să plutească la nesfârșit în aer.
Oamenii de știință de la MIT au folosit coloizi (particule microscopice, cu dimensiuni cuprinse între o milionime și o miliardime de metru) cărora le-au atașat componente electronice 2D. Datorită proprietăților coloizolor, acești roboți sunt capabili să plutească în aer fără vreo problemă și fără vreo limită de timp. Roboții sunt similari particulelor de praf pe care le vezi plutind în raze de soare.
Fotodiode sunt folosite în cadrul roboților pentru a putea alimenta electronicele ”de la bord”. Aceste fotodiode convertesc lumina din mediul înconjurător în sarcină electrică. Roboții, deși microscopici, sunt capabili să înțeleagă mediul în care se află, să stocheze date și chiar să efectueze câteva sarcini operaționale.
Conform cercetătorilor, roboții sunt diferiți față de orice alte proiecte create până acum. De obicei, cercetătorii încearcă să controleze mișcările roboților, în vreme ce acești roboți pot folosi fluxul de aer dintr-un mediu înconjurător în avantajul propriu.
Roboții MIT ar putea fi folosiți în cadrul conductelor de materiale petroliere sau chiar în corpul uman. În ambele cazuri, roboții ar fi dispersați în interiorul subiectului care trebuie analizat, pentru a colecta date, în timp ce aceștia sunt purtați fie de aer, fie de un lichid.
În cazul conductelor, roboții pot colecta date despre contaminanți, pentru a descoperi potențiale scurgeri. În cazul coropului uman, aceștia ar putea călători prin sistemul digestiv, spre exemplu, și ar putea colecta date utile pentru izolarea unor boli înainte ca acestea să se împrăștie în restul corpului.
Roboții ar trebui așteptați ”la ieșire”, iar asta ar putea părea o problemă. Totuși, aceștia sunt echipați cu retroreflectoare, astfel că poți fi găsiți rapid cu ajutorul unui laser.